Principy bezlepkové diety

Principy bezlepkové diety

Princip bezlepkové diety je vcelku jednoduchý- stačí jen, jak už ostatně její název vypovídá, vynechat ze stravy všechny potraviny, které byť jen v minimální míře obsahují soubor bílkovin zvaných lepek, nebo také gluten. Ten se vyskytuje v obilovinách, jako je pšenice, ječmen a žito. Problémem ale je to, že v dnešní době se používá pšeničný škrob i při výrobě masných a mléčných výrobků. Zcela se vyhnout lepku tak může být velmi obtížné. Pokud si nějakou potravinou nejste jistí, stačí na jejím obalu hledat symbol přeškrtnutého klasu; ten zaručuje nezávadnost výrobku pro celiaky.

Při bezlepkové dietě jsou naprosto zakázané tyto potraviny: pšenice, ječmen, žito, oves a všechny produkty z nich (zejména mouka). Potraviny, kde je mouka použita jako přídavek- strouhanka, uzeniny (vhodná je pouze šunka od kosti), masové konzervy, knedlíky, těstoviny, vločky, většina druhů pečiva, ale i cukrovinky, pudinky, některé dresinky, majonézy, kečupy, hořčice, sójová omáčka, bujóny a přesnídávky.

Povoleny jsou naopak brambory, kukuřice, pohanka, proso, sója, luštěniny, rýže a vše z nich vyrobené. Dále pak všechny druhy masa, ovoce a zeleniny. A samozřejmě také potraviny speciálně vyráběné pro bezlepkovou dietu.

Pozor si však musí dávat celiak i při přípravě jednotlivých jídel, kdy se například nesmí použít olej, ve kterém se dříve připravovalo jídlo obsahující lepek. To může být problém při stravování v restauracích, kdy celiak nikdy neví, zda bude daný pokrm doopravdy stoprocentně nezávadný. Jinak se však příprava bezlepkových pokrmů nijak neliší.

Ještě jedna rada na závěr. V první fázi diety je většinou doporučeno vynechat či omezit i potraviny, které sice lepek neobsahují, ale působí dráždivě na trávicí trakt. Mezi ně se řadí ostré koření, tučná jídla, káva a hlavně mléko.


<< Zpět na články