Závozy během státních svátků 5. 7. a 6. 7. 2018

Vážení obchodní přátelé,

V týdnu tj. 27. týden -  od 2. 7. do 6. 7. 2018 nebudou žádné objednávky vyřizovány a tudíž nebudou žádné závozy.

Další týden tj. ve 28. týdnu bude vše opět dle našich obchodních podmínek.

Jak poznám celiakii

Jak poznám celiakii

Celiakií, neboli nesnášenlivostí vůči lepku trpí v Evropě asi 1% populace, avšak většina z těchto lidí o svém onemocnění vůbec neví. A to proto, že její příznaky jsou jednak neurčité a jednak individuální; navíc se u každého člověka liší svojí intenzitou. Přijít na to, že člověk trpí celiakií tak někdy může trvat i roky. Avšak neléčená celiakie způsobuje v lidském organismu velké potíže spojené nejen s trávicím ústrojím.

Celiakie může u člověka propuknout v jakémkoliv věku (ne jen v dětství, jak se lidé často mylně domnívají), takže by i dospělí lidé s dlouho trvajícími obtížemi měli zvážit možnost, že onemocněli právě touto chorobou.

Mezi nejčastější příznaky celiakie patří celková slabost těla, výrazné hubnutí doprovázené průjmy, nebo zácpami (často se také mohou střídat), zvracení a těžké polykání. To vše je zapříčiněno nedostatečným vstřebáváním živin. Nevstřebané vitamíny B12 a K způsobují chudokrevnost a s tím spojenou bledost. Výjimkou nejsou ani obtíže při dýchání. Nedostatek vápníku zapříčiňuje osteoporózu, kazivost zubů a u dětí problémy s růstem.

To vše pak může mít za následek nejrůznější kožní problémy, jako jsou vyrážky, hnisavé záněty, roztřepené nehty, nebo vypadávání vlasů. Pacienti také mívají časté otoky končetin, ve kterých je bolí, často v nich mají také brnění, kvůli čemuž odlišně vnímají bolest, dotyk a tlak. Častým příznakem je také vzedmuté břicho u jinak pohublého těla.

Dospělé ženy trpící celiakií mohou mít problémy s otěhotněním a výjimkou nejsou ani sklony k potratům.

„Doprovodnými“ onemocněními pak může být cukrovka I. typu, záněty štítné žlázy, jater, nebo tlustého střeva. I kvůli těmto onemocněním se ale dá přijít na to, že daný člověk trpí celiakií.


Objevte chuť bezlepkových potravin Schär


<< Zpět na články