Dovozce bezlepkových potravin

Vážení obchodní partneři, zákaníci,


Naše firma bude letos zavřená v době od 24. 12. 2018 do 2. 1. 2019.

1/Poslední zboží půjde Českou poštou v pondělí 17. 12. - První po Novém roce v PO 7. 1.
2/Poslední závoz do PRAHY bude v úterý 18.12. - První závoz bude v  ÚT 8. 1.
3/Poslední zboží Slovenskou poštou půjde ve středu 19.12. - První  ve ST 9. 1.
4/ Poslední závoz do BRATISLAVY bude ve čtvrtek 20. 12. - První závoz bude ve ČT 10. 1.

Poslední závozy a výdeje z našeho velkoskladu budou ve čtvrtek 20. 12. 2018.
První závozy a výdeje z našeho velkoskladu budou od pondělí 7.1.2019

Přejeme Vám krásné prožití svátků vánočních a v novém roce 2019 mnoho štěstí a pracovních úspěchů.

 

Jak se celiakie léčí

Jak se celiakie léčí

Celiakie je genetické onemocnění spočívající v nesnášenlivosti souboru bílkovin zvaných lepek, nebo také gluten. A právě kvůli genetickému základu tohoto onemocnění je jeho léčba prozatím neúspěšná. Jediným způsobem, jak nepříjemné následky onemocnění omezit je tak přísná bezlepková dieta. I malé množství lepku může organismu celiaka způsobit velké potíže ačkoliv je sám nemusí vůbec pociťovat. Pacient se tak musí vyhýbat pšenici, žitu, ječmeni, ovsu (i když o ovsu jako nebezpečné látkce se stále vedou diskuze) a jejich produktů jako jsou například pivo, omáčky a konzervy (lepek totiž obsahují i některé konzervační látky). Základem jídelníčku celiaka jsou brambory, maso, rýže, sója, kukuřice. Z alkoholu může s rozumem pít víno a destiláty bez obiloviného základu.

Pokud bezlepková dieta neúčinkuje tak, jak by měla, může lékař předepsat pacientovi kortikoidy, které tlumí zánětlivou reakci organismu a urychlují růst nové výstelky sliznice střeva.

Ovšem vzhledem k tomu, že lepek je součástí mnoha konzervantů, zahušťovadel a emulgátorů, tak celiak může konzumovat lepek i bez svého vědomí. Lepek v takovéto podobě je obsažen v uzeninách, paštikách, jogurtech, cukrovinkách, nebo sušeném ovoci. A pozor, ani na etiketě nemusí být vždy jeho přítomnost uvedena. Jistotou tak je logo v podobě přeškrtnutého klasu, které zaručuje nepřítomnost lepku v daném výrobku.

Ačkoliv se celiakie zatím nedá léčit, neznamená to, že by vědci nepátrali po jejím léku. Vědci v Austrálii testují látku, jenž by po sérii injekcí pomohla celiakům snižovat citlivost na lepek až dokud by pacient mohl znovu začít jíst bez omezení. Dvě americké farmaceutické společnosti zase zkouší léky, které by měly vyřešit celiakální potíže a zároveň posílit účinky bezlepkové diety. To, kdy a jestli vůbec se léky dostanou na trh, je však zatím stále v nedohlednu.


Objevte chuť bezlepkových potravin Schär


<< Zpět na články