Vážení zákazníci, obchodní přátelé,

blíží se vánoční svátky, a proto bychom Vás rádi s předstihem informovali  o naší pracovní době a expedicích přijatých objednávek v období Vánoc a Nového roku 2018.

Poslední 52. týden  Pondělí - pátek

25. 12. 2017 a 26. 12. 2017 svátek vánoční

27. 12 . 2017 do 29. 12. 2017 bude naše společnost uzavřena

1. 1. 2018  Pondělí - Státní svátek 


Česká republika:

Poslední balíky expedujeme  poštou  ST 20. 12. 2017 (objednávka do ÚT 19.12.)
Po Novém roce expedujeme  balíky  poštou  ČT 4. 1. 2018 (objednávka do ST 3.1.)

ZÁVOZ do Prahy bude poslední ÚT 19. 12. 2017 (objednávka do PO 18.12.)
ZÁVOZ do Prahy po Novém roce ST 3. 1. 2018 (objednávka do ÚT 2. 1.)

Slovenská republika:

Poslední balíky expedujeme poštou 20. 12. 2017 (objednávka do PO 18.12.)
Po Novém roce expedujeme  balíky  poštou 3. 1. 2018 (objednávka do PA 29.12.)

ZÁVOZ do Bratislavy bude poslední ČT 21. 12. 2017 (objednávka do ST 20.12.)
ZÁVOZ do Bratislavy po Novém roce ČT 4. 1. 2018 (objednávka do ST 3. 1. )




Jak vařit při bezlepkové dietě

Jak vařit při bezlepkové dietě

Přechod od normální stravy k bezlepkové dietě je často obtížný a některým jedincům může trvat delší dobu, než si na změněný jídelníček zvyknou. Obecně jsou to zejména děti, které příliš nechápou, proč nemohou jíst stejné potraviny, jako jejich sourozenci, kamarádi a ostatní vrstevníci. V tom případě je důležité dítěti správně vysvětlit, proč tomu tak je. Doporučuje se také, aby na bezlepkovou dietu přešla celá rodina a tím usnadnila situaci nejen tomu, kdo celiakií trpí, ale také to usnadňuje vaření, které by jinak muselo být jiné pro celiaka a jiné pro „zdravé“ členy rodiny.

Na začátku je především nutné informovat se o tom, co bezlepková dieta obnáší, které potraviny jsou povolené a které jsou naopak zakázané. Poté je také dobré zjistit výrobce, nebo dovozce bezlepkových potravin tak, abyste dopředu věděli, co máte v obchodě hledat, případně zjistit si na internetu hodnocení bezlepkových výrobků. Ovšem toto informování by se nemělo vztahovat jen na dobu při přechodu k bezlepkové dietě, ale mělo by probíhat průběžně tak, aby se celiak dozvěděl o novinkách v oblasti bezlepkového stravování. Informujte také své známé o tom, co je to bezlepková dieta, abyste se vyhnuli situacím, kdy přijdete na návštěvu, ale nebudete tam moci nic sníst, protože by to neodpovídalo vaší dietě. Nebojte se kontaktovat jiné celiaky, máte tak možnost probrat praktické aspekty diety, navzájem si poradit a navíc nemáte pocit, že v tom jste sami.

Pro vaření hledejte na internetu, nebo v časopisech nejprve přirozeně bezlepkové recepty, pak zkoušejte i ty lepkové připravit bezlepkově a naučte se je připravovat (a nebojte se je obměňovat podle vaší chuti). I svíčková omáčka s knedlíkem a brusinkami či guláš se šesti se dá uvařit bezlepkově a přitom si zachovají svoji přirozenou chuť; chce to ovšem trochu cviku.  


<< Zpět na články