Vážení zákazníci, 

z důvodu květnových svátků v úterý 1. a  8. Května se přesouvá závoz do Prahy na středu 

2. 5. a 9. 5.2018.


Přejeme Vám krásné svátky


Mýty o celiakii

Mýty o celiakii

O celiakii (nesnášenlivosti lepku) panuje v naší společnosti mnoho mýtů, které se většinou už před dlouhou dobou podařilo vyvrátit, ale i přesto jim stále někteří lidé věří.

Prvním mýtem je to, že celiakie je dětská nemoc. Tato nemoc se však může objevit v každém věku. V dospělosti je spouštěčem většinou velká tělesná, nebo psychická zátěž (operace všeho druhu, nebo u žen porod).

Mýtem považovaným za pravdu je také to, že z celiakie se vyroste, nebo že se dá léčit. Ale lékaři dosud nenašli lék na tuto nemoc, která člověka omezuje až do konce života. Symptomy celiakie se však dají omezit a to dodržováním přísné bezlepkové diety.

Další mýtus je, že po porušení bezlepkové diety se nic nestane, a tak se to s ní nemusí přehánět. Ale to, že člověk na sobě nepozoruje žádné výrazné změny, neznamená, že se nic neděje. Vnitřní povrch střev je lepkem poškozen a po opakovaném porušení diety se mohou dostavit symptomy, které s sebou toto onemocnění nese. Těmi jsou třeba průjem, nechutenství, únava.

Při celiakii se hubne/tloustne. Obojí je možné, avšak ani jedno není tak výrazné. Hubnutí může být jedním z příznaků naznačujících výskyt celiakie, ale ne v případě, kdy má člověk zácpu. Do jednoho až dvou let od nasazení léčby by se ale váha měla vrátit na původní hodnotu. Tloustnutí je pak spíše následkem, kdy si lidé většinou kompenzují dosavadní způsob života a vynahrazují si konzumaci některých potravin.

Mýtem je také to, že negativní krevní testy zcela vylučují celiakii. Krevní testy jsou hlavním způsobem, jak diagnostikovat celiakii, a proto se většina lidí domnívá, že v případě jejich negativního výsledku je nemoc vyloučena. Ale asi u 5ti% lidí vyjdou testy falešně negativní. Lékaři tento fakt sice znají, ale často na něj zapomínají a celiakii vyloučí. Cesta ke správné diagnóze je pak delší, než by bylo zapotřebí.


Objevte chuť bezlepkových potravin Schär


<< Zpět na články