Co dělat když II

Přinášíme vám další část rad o tom, jak postupovat, když se dostanete do různých situací souvisejících s celiakií a její léčbou.

… když jdete do restaurace. Konzumace jídla připraveného někým jiným je vždycky pro celiaka trochu risk. Obzvlášť když je tím někým anonymní kuchař v restauraci. Nic z toho, co celiak jí se totiž nesmí dostat do žádného kontaktu s něčím, co obsahuje lepek, nebo čím někdy prošlo něco obsahujícího lepek (týká se zejména fritovacích olejů). Je dobré upozornit na svá omezení obsluhu a nechat si doporučit jídlo, které by vám mělo vyhovovat.

… když cestujete do zahraničí. Cestování do zahraničí souvisí s předchozím bodem. Na dovolené si většina lidí nevaří a naopak ochutnává specifika místní kuchyně. U těchto jídel však často neví, co přesně obsahují a snadno se může stát, že poruší bezlepkovou dietu.  Opět je nejlepší domluvit se přímo s obsluhou na tom, co přesně nesmíte a co můžete jíst. Pomoci vám v tom mohou tzv. restaurační kartičky. Na těch jsou tyto základní informace popsány v jazyce dané země. Tyto kartičky se dají stáhnout například na adrese www.celiactravel.com, nebo na internetových stránkách zahraničních společností celiaků.

… když chcete otěhotnět. Celiakie často způsobuje, že jsou ženy neplodné, nebo v průběhu těhotenství potratí; pokud žena uvažuje o těhotenství, měla by se poradit se svým gynekologem o tom, jaká rizika pro ni tento stav představuje. Zajisté bude muset doplňovat některé vitamíny, které nemůže čerpat z běžných potravin. Společně mohou také více dohlížet na průběh těhotenství a dovést ho ke zdárnému konci. Celiakie je ale z velké části genetická nemoc, je tak pravděpodobné, že dítě celiaka bude také trpět touto nemocí. Rodiče by se na tuto variantu měli připravit a při příznacích celiakie vyhledat s dítětem pediatra.


Objevte chuť bezlepkových potravin Schär


<< Zpět na články