Vitariánství

Pro mnohé může být nepochopitelné rozhodnutí přestat jíst živočišné produkty, vařené pokrmy a ještě k tomu všemu lepek. Vitariánství či raw food se zakládá na principu jídla upraveného jen do určité teploty, která se blíží polovině bodu varu. Pokrmy se tedy spíše suší, než vaří či pečou, protože se připravují do teploty 42 – 55 °C.

Vitariánství zakládá svou filozofii na zdravém a živém jídle, které nijak zvlášť tepelně neupravujeme. Zachová si tak více vitamínů. Tento způsob výživy není založený jen na ovoci a zelenině, ale také velkém množství ořechů. Raw food už z podstaty vylučuje konzumaci pečiva a jinak upravovaných příloh. Proto se často řadí jako jedna z variant bezlepkové diety, kterou vyznávají hlavně ti, kdo se brání zároveň i konzumaci živočišných produktů.

Přestože může vypadat vitariánství jako nudné a stereotypní požívání ovocných nápojů a chroupání mrkve, opak je pravdou. Vitariánství je bohaté na barvy i chutě. Můžete si jednoduše připravit korpus na dort, anebo si vytvořit borůvkový koláč. Místo běžné mouky použijete kešu, pistácie a mandle. Koláč se sice mírně prodraží, ale vynahradíte to množstvím a chutí. Ořechy jsou hodně syté a zaženou nejen hlad, ale i chuť na něco dalšího. Proto jsou vhodné do koláčů, kde nejenže uhasíte svou šílenou chuť na sladké, ale zároveň se najíte a nepotřebujete více.

Bezlepková dieta je záludná. Není to v tom, že byste se nesmířili s pokrmy bez lepku, ale s možností, občas nějaký ten lepkový produkt vyzkoušet. Jednorázově se vám může zdát, že se nic neděje. Sníte rohlík a nic nebolí. Přesto ale celiakie nezmizela, pokud totiž budete pokračovat, hodně brzy se opět přihlásí o slovo. Nepokoušejte se. Držte se pevně svého ne a odmítejte lepkové pečivo. Začít je jednoduché, horší je překonat to, že vám vlastně nic nebylo, když jste to naposledy zkusili.


<< Zpět na články