Závozy během státních svátků 5. 7. a 6. 7. 2018

Vážení obchodní přátelé,

V týdnu tj. 27. týden -  od 2. 7. do 6. 7. 2018 nebudou žádné objednávky vyřizovány a tudíž nebudou žádné závozy.

Další týden tj. ve 28. týdnu bude vše opět dle našich obchodních podmínek.

Celiak či alergik a co to pro vás do budoucna znamená

V minulém článku jsme si řekli, jakým způsobem se jednotlivé nemoci projevují. Často mezi nimi existuje velice malý rozdíl, a je tedy dobré se obrátit na lékaře. Pakliže zjistíte, že skutečně trpíte alergií na lepek anebo celiakií plynou z toho pro vás dvě základní povinnosti. Dnes si ukážeme jaké.

Jak to lze léčit?

Alergie na lepek je stejná jako každá jiná alergie a je tedy možné se jí v průběhu let zbavit. Lékař vám může nabídnout určité léky, které alergii potlačí, a vy budete moci fungovat prakticky stejně, jako doposud a nebudete se muset omezovat v potravinách s obsahem lepku. Druhou cestou je dieta bez léků. Přestat konzumovat veškeré potraviny s obsahem lepku a očistit tak své tělo. Rozhodnutí závisí jen na vás, otázkou je, zda se vám představa závislosti na lécích nepříčí. Dieta může být pro tělo přirozenější, naopak léky mohou zachovat váš prozatímní život. Existují i případy, kdy se této alergie mnozí zbavili úplně. Bylo to ale po dlouholetém „půstu“, kdy se vyhýbali produktům s obsahem lepku. U celiaků je to horší. Pakliže vám tuto nemoc diagnostikují, nemáte na výběr, musíte se vzdát lepku, ať se vám to líbí či nelíbí. Opětovnou konzumací si totiž můžete způsobit rakovinu střev a jiné závažné nemoci. 

Lze žít bez lepku?

Ačkoli se můžete dočíst, že je celiakie či alergie na lepek spíše genetickou nemocí, nemusí tomu tak být. Stejně tak může být nemocí civilizační, stejně jako rakovina a další typy alergií. Stačí se totiž podívat do blízké minulosti. Naši prarodiče přestože nemívali mnoho peněz a mnozí z nich vyrůstali na vesnicích vedle krav a jiného dobytka, měli nestálý přísun čerstvého mléka, masa i vajec bez přidaných aditiv, konzervantů a jiných velice oblíbených látek současnosti. 

Lepek je obsažen dnes již prakticky v jakémkoli produktu. Najdete ho v uzeninách, především pak v párcích, samozřejmě v pečivu, sušenkách pro děti i dospělé, někdy se ho nebojí přidávat ani do nápojů. Je tedy jednoduše možné, že jsme si alergii na lepek a celiakii způsobili za posledních sto let sami našimi stravovacími návyky a těla nás mnohých, které jsou citlivější, už dále nechtějí přijímat lepek a další tyto látky.


Objevte chuť bezlepkových potravin Schär


<< Zpět na články