Co když dostanu chuť na rohlík

Pro každého alergika, v našem případě i celiaka, je nejtěžší přechod. Existuje množství případů závislosti na jídle. Není tedy divu, že mnozí z nás trpí závislostí na lepku – či konkrétních produktů, jako je rohlík, houska, čokoláda a množství dalších. Život bez pšeničné mouky a tukových rohlíků s máslem prostě nemá smysl, anebo má?

Život má více chutí, než jen mouku s obsahem lepku

Bezlepková dieta nabízí mnohé výzvy. Zpravidla se musíte naučit vařit. Ten, kdo tak neučiní, tomu se život bez lepku poměrně prodraží. Potraviny bez obsahu lepku ale drahé nejsou. Jen musíte vědět, co za potraviny to je a jak je připravit na tisíc různých způsobů. Když přeci jen na ten rohlík dostanete chuť, existuje množství cest, jak tento problém vyřešit. Tou dramatičtější je, prostě se zatnout a nedat si ho. Anebo můžete sáhnout po jeho bezlepkovém příteli. Potravin, které nesou nálepku bezlepkový produkt, stále přibývá, a tak si můžete, dnes již bez problémů, dát k hrachové kaši bezlepkový párek.

Pro ty, kteří se rozhodli žít bez lepku a nechtějí dělat jakékoli ústupky, máme dobrou zprávu. Existuje skutečně množství potravin, ve kterých lepek není a ještě více receptů, jak ingredience smíchat a upéct tak, aby byly, co nejlepší. Život bez lepku jde mnohdy ruku v ruce také s nejrůznějšími formami jiných životních stylů jako je vegetariánství, častěji však veganství či vitariánství. Nemusíte se nutně vzdát všeho, co jste dřív jídali a dnes již nesmíte. V rámci bezlepkového pečiva si můžete koupit nejrůznější bulky, toustové i tradiční chleby, kukuřičné placky apod. Také se nemusíte vzdát luštěnin či bezlepkových těstovin, které kromě výborné chuti bývají barevné, což ocení především děti, které jsou postižený alergií na lepek či celiakií. V dnešní době je poměrně velké množství pokrmů, které lze sobě i svým příbuzným připravit, aniž by si všimli, že se jedná o bezlepkový pokrm. Proč se tedy bránit?


<< Zpět na články