Vážení zákazníci, obchodní přátelé,

blíží se vánoční svátky, a proto bychom Vás rádi s předstihem informovali  o naší pracovní době a expedicích přijatých objednávek v období Vánoc a Nového roku 2018.

Poslední 52. týden  Pondělí - pátek

25. 12. 2017 a 26. 12. 2017 svátek vánoční

27. 12 . 2017 do 29. 12. 2017 bude naše společnost uzavřena

1. 1. 2018  Pondělí - Státní svátek 


Česká republika:

Poslední balíky expedujeme  poštou  ST 20. 12. 2017 (objednávka do ÚT 19.12.)
Po Novém roce expedujeme  balíky  poštou  ČT 4. 1. 2018 (objednávka do ST 3.1.)

ZÁVOZ do Prahy bude poslední ÚT 19. 12. 2017 (objednávka do PO 18.12.)
ZÁVOZ do Prahy po Novém roce ST 3. 1. 2018 (objednávka do ÚT 2. 1.)

Slovenská republika:

Poslední balíky expedujeme poštou 20. 12. 2017 (objednávka do ÚT 19.12.)
Po Novém roce expedujeme  balíky  poštou 4. 1. 2018 (objednávka do ST 3.1.)

ZÁVOZ do Bratislavy bude poslední ČT 21. 12. 2017 (objednávka do ST 20.12.)
ZÁVOZ do Bratislavy po Novém roce ČT 4. 1. 2018 (objednávka do ST 3. 1. )




Co je vlastně lepek

O lepku se mluví čím dál častěji, a to nejen ve spojení bezlepkové diety. Mnozí, ale neví co lepek je a co přesně způsobuje. Pojďme si tedy říct, co vlastně ten lepek je a v čem je. Jak se mu nejlépe vyhnout a proč.

Lepek je…

Lepku se často říká i gluten. Pod tímto názvem ho můžete najít v cizojazyčné literatuře. Jedná se o směs dvou bílkovin gliadinu a gluteninu. Ty jsou společně se škrobem obsaženy ve vnitřním živném pletivu semen některých obilovin, tzv. endospermu. Nejčastěji v pšenici, žitě a ječmenu. To, že mnoho lidí nemusí být alergii na lepek, ale dělá jim problém pšenice, je způsobeno také tím, že v pšenici je až osmdesát procent bílkovin obsahujících lepek. Lepek zajišťuje žádanou pružnost těsto a nadýchanost pečiva. Čím více lepku, tím lepší těsto a následně i výsledný produkt.

Co lepek způsobuje?

U celiaků způsobuje lepek velké potíže. Lepek, lépe řečeno bílkovina obilniny, přijde zpravidla do kontaktu s kyselinou solnou ve vašem žaludku a i s enzymy slinivky břišní. U normálního člověka dochází ke štěpení a tím i zpracování všech těchto látek, u celiaka bílkovina štěpení odolá. To pak spustí zánětlivou reakci, která se spustí po několika hodinách pop ožití lepku, a to pak vede k dalším zánětům a ničení střevních buněk, které nemohou vstřebávat živiny. Projevy celiakie jsou různé. Každý jedinec na lepek reaguje odlišně, proto nelze poradit nějaký univerzální návod, podle kterého se držet a rozpoznat celiakii.

Jak na to?

Proti celiakii a jiným formám intolerance či alergie na lepek se bojuje jednoduše. Prostě lepek ze svého jídelníčku vysadíte. Ano mnohdy je to jednodušší říct, než udělat. V praxi to znamená víc číst zadní strany obalů, vynechávat vše, co obsahuje obiloviny a zaměřit se více na rýži a brambory. Pokud vám tradiční rohlík či houska občas budou chybět, sáhněte raději po jejich bezlepkové variantě, která vám neublíží.


<< Zpět na články