Co je vlastně lepek

O lepku se mluví čím dál častěji, a to nejen ve spojení bezlepkové diety. Mnozí, ale neví co lepek je a co přesně způsobuje. Pojďme si tedy říct, co vlastně ten lepek je a v čem je. Jak se mu nejlépe vyhnout a proč.

Lepek je…

Lepku se často říká i gluten. Pod tímto názvem ho můžete najít v cizojazyčné literatuře. Jedná se o směs dvou bílkovin gliadinu a gluteninu. Ty jsou společně se škrobem obsaženy ve vnitřním živném pletivu semen některých obilovin, tzv. endospermu. Nejčastěji v pšenici, žitě a ječmenu. To, že mnoho lidí nemusí být alergii na lepek, ale dělá jim problém pšenice, je způsobeno také tím, že v pšenici je až osmdesát procent bílkovin obsahujících lepek. Lepek zajišťuje žádanou pružnost těsto a nadýchanost pečiva. Čím více lepku, tím lepší těsto a následně i výsledný produkt.

Co lepek způsobuje?

U celiaků způsobuje lepek velké potíže. Lepek, lépe řečeno bílkovina obilniny, přijde zpravidla do kontaktu s kyselinou solnou ve vašem žaludku a i s enzymy slinivky břišní. U normálního člověka dochází ke štěpení a tím i zpracování všech těchto látek, u celiaka bílkovina štěpení odolá. To pak spustí zánětlivou reakci, která se spustí po několika hodinách pop ožití lepku, a to pak vede k dalším zánětům a ničení střevních buněk, které nemohou vstřebávat živiny. Projevy celiakie jsou různé. Každý jedinec na lepek reaguje odlišně, proto nelze poradit nějaký univerzální návod, podle kterého se držet a rozpoznat celiakii.

Jak na to?

Proti celiakii a jiným formám intolerance či alergie na lepek se bojuje jednoduše. Prostě lepek ze svého jídelníčku vysadíte. Ano mnohdy je to jednodušší říct, než udělat. V praxi to znamená víc číst zadní strany obalů, vynechávat vše, co obsahuje obiloviny a zaměřit se více na rýži a brambory. Pokud vám tradiční rohlík či houska občas budou chybět, sáhněte raději po jejich bezlepkové variantě, která vám neublíží.


Objevte chuť bezlepkových potravin Schär


<< Zpět na články