Vážení zákazníci, obchodní přátelé,

blíží se vánoční svátky, a proto bychom Vás rádi s předstihem informovali  o naší pracovní době a expedicích přijatých objednávek v období Vánoc a Nového roku 2018.

Poslední 52. týden  Pondělí - pátek

25. 12. 2017 a 26. 12. 2017 svátek vánoční

27. 12 . 2017 do 29. 12. 2017 bude naše společnost uzavřena

1. 1. 2018  Pondělí - Státní svátek 


Česká republika:

Poslední balíky expedujeme  poštou  ST 20. 12. 2017 (objednávka do ÚT 19.12.)
Po Novém roce expedujeme  balíky  poštou  ČT 4. 1. 2018 (objednávka do ST 3.1.)

ZÁVOZ do Prahy bude poslední ÚT 19. 12. 2017 (objednávka do PO 18.12.)
ZÁVOZ do Prahy po Novém roce ST 3. 1. 2018 (objednávka do ÚT 2. 1.)

Slovenská republika:

Poslední balíky expedujeme poštou 20. 12. 2017 (objednávka do PO 18.12.)
Po Novém roce expedujeme  balíky  poštou 3. 1. 2018 (objednávka do PA 29.12.)

ZÁVOZ do Bratislavy bude poslední ČT 21. 12. 2017 (objednávka do ST 20.12.)
ZÁVOZ do Bratislavy po Novém roce ČT 4. 1. 2018 (objednávka do ST 3. 1. )




Celiakie od A do Z

Celiakie od A do Z

Celiakie, jinými názvy také celiakální sprue, nebo glutenová enteropatie je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je charakteristické tím, že tělo není schopné strávit potraviny obsahující lepek (jinak také gluten). Lepek je směs bílkovin nejčastěji se vyskytujících v obilovinách jako je pšenice, žito a ječmen.

Projevuje se (pokud se neléčí) dlouhotrvajícími průjmy způsobenými poruchami trávení, nechutenstvím v době dospívání také omezením růstu. Rozsah projevů celiakie je však individuální a u každého jedince se projevuje odlišně. Někdo tak na lepek reaguje méně intenzivně, někdo více. Celiakii však často doprovází další onemocnění jako je například cukrovka I. typu, nebo onemocnění štítné žlázy. Někdy se díky těmto „doprovodným“ onemocněním přijde na to, že pacient trpí zároveň celiakií.

Samotná diagnostika celiakie je sice poměrně jednoduchá (sledují se různé protilátky obsažené v krvi), nebo pomocí endoskopie, kdy lékař zároveň odebere kousek sliznice ze střeva a to pošle na histologii. Avšak u většiny lidí není tato nemoc objevena, přestože jí trpí. Podle odhadů není v ČR diagnostikováno 85-90% postižených osob, protože příznaky u nich nejsou tak intenzivní.

Nesnášenlivost lepku (nejedná se tedy o alergii v pravém slova smyslu) je doživotním onemocněním, jenž je nejspíše genetickou poruchou, na kterou zatím vědci nenašli lék. Jediným řešením, jak s touto nemocí bojovat, je tak vynechat ze své stravy veškeré potraviny, které lepek obsahují. Na první pohled se to může zdát jednoduché, ale lepek je někdy používán jako emulgátor, což stěžuje celiakům výběr vhodných potravin.

Alternativu klasických obilovin tvoří například kukuřice, rýže, pohanka, nebo proso. Ostatní základní potraviny jako mléčné výrobky, brambory, vejce, ovoce a zelenina a maso pak nejsou pro celiaky problémem. 


<< Zpět na články