Hranatý chléb s mákem

Hranatý chléb s mákem
Doba přípravy dobacca 50 min.
Doba pečení dobacca 40 min. při teplotě 220°C
Obtížnost Velmi lehká
Poznámka
neobsahuje laktózu neobsahuje sóju neobsahuje vejce neobsahuje mléko

Ingredience

  • 500 g mouky Mix it Universal
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 450ml teplé vody
  • 1-2 čajové lžičky cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 polévkové lžíce máku na posypání
  • pečicí papír nebo tuk na vymazání formy

Postup

V míse smícháme mouku se solí, droždím a cukrem (sůl nikdy nesypeme přímo na droždí!). Přidáme teplou vodu a hněteme 2-3 minuty, dokud nevznikne homogenní těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme olej. Hotové těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem. Formu naplníme jen do poloviny, protože těsto při pečení zdvojnásobí svůj objem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut. Do předehřáté trouby vložíme malý žáruvzdorný hrnek s vodou (aby se v troubě tvořila pára). Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, potřeme bochník lehce vodou, posypeme mákem a vložíme do trouby. Chléb pečeme při 200-220 C zhruba 35-40 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujeme špejlí, jestli je chléb dobře propečený. Horký chléb ihned vyjmeme z formy, aby z něj mohla snadno unikat pára.