Celiak i alergik na lepek může jíst jen bezlepkové potraviny. Ty obecně dělíme na přirozeně bezlepkové a ty, které jsou lepku zbavené. To že je nějaká potravina bezlepková ale neznamená, že obsahuje 0 % lepku. Mnohé bezlepkové potraviny mají alespoň minimální obsah lepku, který je snesitelný i pro celiaka, nikoli však ve velkém množství. Je to způsobeno hlavně tím, že výrobci produkují kromě bezlepkových potravin i ty obsahující lepek, čímž dochází k možné kontaminaci, se kterou je zapotřebí počítat.
Zjistit lepek v potravinách tak může být z výše popsaných důvodů velmi těžkým úkolem. Ne vždy je navíc na obalu uvedena informace o obsahu lepku v potravinách a člověk detailní informace těžko zjistí. Pokud tedy řešíte bezlepkovou dietu, pak doporučíme navštěvovat takové obchody, kde maté dostatečný výběr bezlepkových potravin od osvědčených výrobců. Díky tomu budete mít lepší přehled, zda potraviny obsahují stopy lepku či jsou zcela bezlepkové.
Jak tedy poznáme, že potravina obsahuje lepek?
- Quinoa – jedná se o trochu exotickou superpotravinu bez obsahu lepku, která byla kdysi považována za matku všech zrn.
- Proso (jáhly) – staré známé jáhly jsou tak trochu zapomenuté v dnešní době. Jedná se o velmi zdravou potravinu a především neobsahuje lepek.
- Pohanka – potravina, kterou dříve používali k zahuštění polévek a dnes se z ní dělají rizota. Je také výborná do rajčatové polévky. Opět skvělá a zdravá potravina bez obsahu lepku.
Pokud se bojíte obsahu stopového lepku v potravinách, pak můžete vyzkoušet i další obiloviny jako je amarant, vločky z hnědé rýže, oves anebo bezlepkové těstoviny.
Seznamte se s nabídkou bezlepkových potravin značky Schär